Studentfirande

Snart är det dags igen – tusentals elever i Sverige kommer att flockas ute på gatorna och sjunga samma mening om och om igen i kör ”för vi har tagit studenten” – men hur ska man fira studenten på bästa sätt?

????????????????????????????????????????När det kommer till att förbereda sig inför firandet av sin studentdag är det absolut viktigaste att skaffa sig en snygg studentmössa och en söt klänning eller köpa sig en mörk kostym – sedan kommer det lite mer praktiska som man behöver ordna med. Till exempel ska man vara medveten om att det händer en hel del saker innan själva studentdagen såsom studentskiva med klassen, bal med hela skolan och införskaffa biljetter till slutskivan. Likaså är det mat som behöver förberedas, fotografer som behöver anlitas och föräldrarna ska hinna med att tillverka plakat med förstorat foto på studenten som bebis och mycket mer. Sen kan det även vara trevligt att gemensamt med sin klass att skramla ihop till en liten avskedspresent till sin lärare (källa).

Håll kostnaderna nere

Något som man ska vara medveten om när det kommer till studenten och allt firande som hör studenten till är att det kan dra iväg en aning i kostnader om man inte håller sig inom en genomtänkt budget. Exempelvis så skriver DN om hur man ska försöka tänka långsiktigt kring varje köp. Som kille till exempel är en kostym något som man kan använda i flera år framåt och därför ska man försöka undvika att köpa en kostym som bara kan användas vid studenten – vill man till exempel ha specifika studentkläder kan man beställa sådana hos specifika leverantörer såsom hos www.abcgruppen.se.

Inget studentfirande utan avgångsbetyg

För att få ta studenten måste man ha ett avgångsbetyg, i alla fall i Södertälje. Där var det nämligen ett gäng sistaårselever med IG i slutbetyg som inte fick springa ut tillsammans med sina klasskamrater – de fick smita ut bakvägen, precis som man fick förr i tiden. Anledningen till detta är för att dessa elever inte fick ta studenten eftersom de istället skulle få gå om sitt sista år på grund av avsaknaden av tillräckligt många godkända betyg (källa) – och visst kanske det är tråkigt att det är så men sanningen är ju att studenten faktiskt firas för att fira sina avslutade studier och fina avgångsbetyg.