Skottar – miljövänliga eller snåla

Det senaste på himlen när det kommer till Skottland är att det verkar som om det blivit ett problem  gällande kundkorgar och matkassar. På grund av att kassarna nu kommer kosta tar kunderna hem sina varor i kundkorgarna – snålhet eller bara otroligt miljövänliga. 

140457-us-dollarsSom vi tidigare skrivit så har det blåst in en grön våg och Det finns något vackert i detta om man ser till det miljövänliga samt att man hoppas att de återvänder till affären med samma korg för att handla med stället för att bara ta en ny. Dock är det nog inte så troligt att det faller sig på det viset utan handlar nog om ren och skär snålhet, eller möjligen en principsak. Enligt en artikel i svd.se har det blivit allt vanligare att skottarna stjäl kundkorgarna på affärerna då de nu inte känner att de inte vill betala 50 över för en plast eller en papperspåse, tänk om de skulle betala två kronor som vi i Sverige får göra.

Elektroniska larm på kundkorgarna

Vad det är som fått skottarna att bli förbannade och börja ta hem korgarna är att i oktober förra införde regeringen en avgift för att just skottarna skulle bli mer miljömedvetna och inte plocka på sig påsar utan kanske ta med en egen tygpåse. Öka medvetenheten med andra ord. Dock fick detta en helt annan vändning där människorna istället blev förbannade över att de måste betala för en påse när de har handlat och med det i ren protest bär med sig varukorgen hem. Många matbutiker har nu fått göra stora beställningar på nya korgar och en lösning är nu att man kan komma att larma korgarna för att minska snatteri. Näst ut är England som ska införa en betalning för plastkassarna. Vidare i artikeln går det att ta del av att Plus, Konsumentprogrammet har tagit reda på hur mycket dagligvaruhandeln tjänar på papperskassarna, vilket är hela 430 miljoner kronor. Här i Sverige har vi betalat för kassar i över 40 år så för oss är det en självklarhet att de ska kosta pengar – vilket även bidrar till att vi tar med egna och är miljövänliga.