Skönhetsidealet för unga tjejer

Det är ingen nyhet att skönhetsideal är något som finns för alla kön. Det kan dock vara mer påträngande för tjejer och främst unga tjejer. Det är minst sagt aktuellt i ett samhälle där idealen är mer eller mindre lite extrema. Från att ha talat om permanentat hår, utsvängda byxor, platåskor och pastellfärgat smink. Till att handla om större läppar och mer permanenta förändringar av utseendet. Dagens unga matas konstant av bilder på kändisar via deras mobiler och intresset för att förändra sitt utseende är stort. 

ungdomar med mobil

 

Det är en hård press de unga står inför när det kommer till just skönhet, vi plockar ofta våra ideal från modevärlden och Hollywood och som vi kunde läsa i en artikel om just ungdomar och ideal så har Angelina Jolie ett stort inflytande på ungdomar. Det är just det här matande med ideal om hur skönhet ska se ut som har fått många ungdomar att inte känna sig nöjda. Det är bristen på att kunna se att vuxna människor som exempelvis får collagen i läpparna hos Stockholm Medicus AB har fått tänka över sitt beslut i många år och därefter ansett att det var en bra ide´. Inte på något sätt strävar dessa vuxna människor efter att få påverka ungdomarna och det är just det som blivit svårt att urskilja för främst unga tjejer.

Olika ideal för olika personer

Ada Öhman har verkligen gått till botten med frågan om ungdomar och skönhetsideal. Hon menar att vi ständigt matas med bilder ut media om vad som är snyggt och hur vi borde se ut. Att sträva efter att bli smal har blivit en hets för många och vi ser idag ett större antal ungdomar som tränar alldeles för mycket. Hon menar dock att det är upp till var och en att anse vad som är vackert och att mediebilden inte alls behöver vara en representant för skönhet. Ungdomar kan välja själva vad de anser är vackert och att vara smal är inte alltid ett ideal i sina egna ögon, och då ska man följa det. Hon säger dock att det inte är en ursäkt för att kunna vara överviktig och ohälsosam och fortsätta med det utan åtgärd för att man anser att det är vackert, oftast är det bara en bortförklaring.

Långt böljande hår

Dagens skönhetsideal

I kort och gott kan vi säga att det huvudsakliga skönhetsidealen ser ut såhär idag:

  • Långt hår, helst vågigt och fylligt därav finns hårförlängning.
  • Stora ögon efter Lady Gagas video där hon har dock ögon, svårt att få stora ögon sådär så det handlar om att med sminkknep få förstorade ögon.
  • Stora läppar, det är ett flertal kändisar som har stora läppar helt naturligt och många yngre tjejer vill eftersträva det.
  • Smal, det ska vara smalt, men man får gärna ha lite större bröst och rumpa. Kim Kardashian är en klar ideal för kroppsidealet.
  • Magrutor har blivit otroligt hett den senaste tiden och därför är det en träningshets som pågår i sociala medier. Där lägger tjejerna upp bilder på sin otroligt vältränade mage. Här är Kim ännu ett exempel.