Ekonomin efter studenten

Att ta studenten är en milstolpe i vare ung vuxens liv och det är nu vi ska välja om vi vill ge oss ut i arbete eller studera på universitet eller högskola – och väljer man det senare alternativet ska man vara beredd på att ekonomin för den studerande inte alltid är den bästa, men det finns en del saker man kan göra för att få bättre ekonomi som student.

tomma fickor konkurs fattigNär du går ut trean med högsta betyg och en ljus syn på framtiden efter ett extravagant studenten-firande så tänker man kanske inte på hur ens ekonomiska situation som student på högre lärosäten kan komma att förändras. Du kommer till exempel inte längre kunna ha råd med de där fina hår- och nagelförlängningarna, handla på exklusiva modebutiker eller kunna köpa märkesmatvaror på Ica när du går å handlar mat – i alla fall inte om du inte planerar din ekonomi noga. För är det något som är säkert så är det att livet som student är fattigt.

Så får du koll på studentekonomin

Att planera sin ekonomi är A och O när det kommer till studenter på högre läroverk som inte längre bor hemma hos mamma eller pappa. Till exempel skriver Dagens Nyheter om hur just planering och prioritering är det viktigaste att göra klart för sig, och det är nu som de där lyxsakerna man kanske unnade sig förr kommer att försvinna. Nu gäller det att tänka praktiskt, logiskt och välja ut vad man ska hålla fokus på. Men självklart finns det saker som man kan tänka på för att hålla sin ekonomi flytande och dessa är:

  1. Matkostnader – handla billigare matvaror och var inte rädd att handla dina basprodukter hos billigare matkedjor, maten är lika bra där.
  2. Boende – boendekostnaden är fast, men om du delar lägenhet med en kompis, bor kvar hemma eller kan hyra ut ett rum så kan du minska den ekonomiska bördan.
  3. Budget – värdera vad du inte kan leva utan och vad du ska skippoa, såsom den där massagen en gång i veckan eller det månadsmässiga besöket hos frisören kanske kan hoppas över?
  4. Transport – pluggar i en liten stad eller mitt i city? Byt ut busskortet mot en cykel eller promenera istället, då sparar du massvis av hundralappar varje månad.
  5. Kurslitteratur – begagnad eller lånad kurslitteratur är lika bra som ny, men framförallt billigare.
  6. Rabatter för studenter – ja, halleluja det finns studentrabatter så utnyttja dem för fika, nöjen, mat, busskort och mobiltelefoni!